lauantai 20. lokakuuta 2012

Syysloma


Olen lomaillut onnellisesti koko viikon! Säät eivät ole kylläkään suosineet... Sateet saisivat jo oikeasti loppua. Pidän syksystä kyllä, olenhan syntynytkin syyskuussa, mutta tämä kuluva syksy on jotenkin kiristellyt hermoja ylettömän paljon. Ehkä on ollut jotain muitakin syitä kuin säät, mutta ainainen sade ja kurakeli vetää kyllä hyvin ilon kaikesta toiminnasta.
Tänään ei kuitenkaan satanut! Laittelin kasvihuonetta talvikuntoon.


Tomaateista tuli jälleen hyvä sato. Ei ihan niin hyvä kuin viime vuonna, mutta heinäkuun alusta lähtien olemme olleet omavaraisia tomaattien osalta ja on niistä riittänyt antaa hiukan muillekin.
Mun ainoa vinkki tomaatin viljelyssä on että niitä varkaita ei todellakaan kannata nyppiä pois, päinvastoin siis kuin kaikki oikeat puutarhurit ja "viisaammat" neuvovat. Ok, jos haluat yhdestä taimesta 15 tomaattia, niin nypi ihmeessä varkaat pois. Mutta jos haluat yhdestä taimesta lähes 100 tomaattia niin älä ihmeesä nypi niitä varkaita pois, niihinhän niitä lisätomaatteja kasvaa.
Mulla oli tänä vuonna 4 tomaatin vartta ja kaksi minitomaattia ruukussa.

Munakoisoista ei tullut tänä vuonna satoa yhtään, vaikka viime vuonna tuli joitakin hedelmiä samassa kasvihuoneessa ja samalla hoidolla. Kesäkurpitsoita tuli kompostin päällä kanssa niin paljon ettei kaikkea ehtinyt syödä ajoissa ja sitten ne paisuivat liian isoiksi. No onneksi ne säilyvät pitkään, ja meillä asuu kaksi uutta hoidokkia, joille ne isotkin kesäkurpitsat maistuvat oikein hyvin!

Eli Maisa ja Pipsa -possukat muuttivat talveksi myös meille.

Niin, kasvihuoneella kasvoi tänä kesänä myös yllätyskasveja. Mulla oli jotkut pelargonit viime talven talvehtimassa tallissa viiriäishäkin lähettyvillä ja mullan sekaan oli putoillut undulaatin siemeniä. Niistä tulikin sitten oikein "satoa"! Viiriäisille on maistunut hyvin myös nuo oma kasvattamat tähkät.



Kasvihuoneella oli myös koko kesän kiva lemmikki!

Iso hämähäkki, joka kutoi niin vahvaa seittiä kasvihuonetta halkomaan, että jos siihen seittiin törmäsi, niin hyvä ettei kaatunut...

Amarylliksen toin myös kasvihuoneelta sisälle lepäilemään. Toivotaan että saan sen kukkimaan, jos nyt ei ihan jouluksi niin kuitenkin talven aikana.
Kasvihuoneella meinikin sitten pimeään saakka, joten laitoin kynttilät koristamaan ja valaisemaan sitä loppuillaksi. Minun Mårbackan-pelargoni ja muut pelargonit saivat vielä jäädä kasvihuoneelle.

Ja vielä satoa keräsin tänään piparminttuviljelmästäni ja keitin ihka ensimmäistä kertaa teetä omista piparmintunlehdistä. Aivan taivaallisen makuista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti