sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Huoleton on hevoseton...



Fapsulla on nyt jo kolmantena syksynä peräkkäin joku syysmasennus. Joku ihmeellinen vika iskee siihen näin syksyisin. Se menee vaisuksi, menettää ruokahaluaan ja sitten se alkaa todella hellyydenkipeäksi. Tosi outoa. Torstai oli tällä viikolla huonoin päivä, se oli toisaalta hiukan ähkyisen oloinen, mutta vatsasta kuului äänet ja paskaakin tuli, ruoka ei vain maistunut. Tai no ihan parhaat herkut maistuivat mutta heinä ei. Sitten se hiukan parani kun paapoin sitä, harjailin, hieroin, kävin taluttamassa. Ja aina kun jätin sen yksin, niin se vain tuijotteli karsinasta mua ja hörisi että takaisin hoivaamaan.
Sehän on todella huolestuttavaa kun tuollainen ahmatti menettää ruokahalunsa. Kai tää jotenkin liittyy tähän kuivaheinäkauteen siirtymiseen, tuore on laitumilta loppu ja kylmällä ilmalla juodaan huonosti. Jotain sellaista sen täytyy olla.

Myslilläkin oli jotain kuukausi sitten ähky. Se johtui selkeästi siitä että Silloin oli yhtäkkiä kylmä päivä, ja Mysli inhoaa juoda kylmää vettä talvella. Kuivaheinää olin jo kuitenkin antanut laitumelle ja Mysli ei ollut varmaan juonut koko päivänä kun ei ollut lämmintä vettä tarjolla. Illalla se sitten oli tosi kipeän oloinen, eikä ähky mennyt muuta kuin huonommaksi taluttamalla ja illan myötä. Yöllä soitin sitten eläinlääkärin, kun Mysli alkoi mennä kyljelleen makaamaan vain, eikä suostunut enää mihinkään. Yllättäen oli viikonloppu kuten aina kun jotain sattuu...
Eläinlääkäri tuli Pirkkalasta, antoi kipupiikin, yritti tehdä rektaalitutkimusta, ei onnistunut saamaan sisälle kuin kolme sormea. (En yhtään ihmettele, hyvä kun sinne saa kuumemittarin ujutettua. Siis tosi paljon pienempi reikä kuin esim shettiksellä.)
Sitten yritettiin letkuttaa, molemmista sieraimista ja suusta ja mistään ei letku mennyt alkua pidemmälle. Oli kuulemma ensimmäinen hevoseläin joka jäi letkuttamatta.
No siinä oli sitten sen verran aasin kanssa jo touhuttu ikäviä hommia että kipulääke ehti  vaikuttaa ja kun Mysli päästettiin karsinaan, oli se selkeästi jo ihan rento ja alkoi hapuilla heiniään. Kipulääke siis laukaisi ähkyn. Laskussa kipulääkkeen osuus oli 2,5 euroa, mutta kaikkinensa lasku oli 267 euroa. Jee, lähinnä kilometrikorvauksia.
Lisäksi Myslin molemmat sieraimet vuotivat runsaasti kirkasta nestettä lähes viikon verran letkutusyritysten jäljiltä. Ei kiva!
On muuten harvinaista että aasilla on ähky. Töissä ei ole aaseilla ollut ähkyä ainakaan sen 19 vuoden aikana mitä siellä olen ollut, ja joskus kyselin aasi-ihmisiltä oliko ähkyjä ollut, niin vastaus oli sieltäkin ei.


Ja minähän se näköjään taas valvon ja kirjoitan yöllä blogia ja hörpin piparminttuteetä, kun uni ei tule. Lueskelin äsken netistä että mihinkäs kaikkiin vaivoihin se piparminttu auttaa, niin kaikkia hyviä vaikutuksia sillä oli runsaasti, mutta sappikivistä tai sappirakon tulehduksista kärsiville sitä ei suositeltu lainkaan. Kai mä silti voin sitä juoda... multahan poistettiin koko sappirakko toukokuussa juuri noiden kivien ja tulehduksen takia. Patologi oli tutkinut sen rakon poiston jälkeen ja "kyseessä oli pitkäaikaisen tulehduksen runtelema rakko".
Ja kyllä olo onkin helpottunut kun se poistettiin.

1 kommentti: